Πώς αντιμετωπίζουμε τη ρινορραγία

Tips to Treat Nosebleeds in Children by Dr. Debbie Bauer, Pediatrician -  NOAH | Neighborhood Outreach Access to Health

Η ρινορραγία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς στα περισσότερα παιδιά έχει συμβεί να "ανοίξει η μυτούλα τους" και να τρέχει αίμα. Επειδή, όμως, η θέα του αίματος είναι φυσικό να προκαλεί τον φόβο των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει αφ'ενός να παραμείνουν ψύχραιμοι και αφ'ετέρου να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν άμεσα μια ρινορραγία.

Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και η ρινορραγία στα παιδιά συμβαίνει, όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του πρόσθιου τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το ξύσιμο της μύτης, τη ζέστη, ένα δυνατό φύσημα ή ένα χτύπημα στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αν η μύτη του παιδιού σας αρχίσει να αιμορραγεί, είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσετε γρήγορα. Καθησυχάστε το παιδί σας και ζητήστε του να συνεργαστεί μαζί σας στα παρακάτω βήματα:
  • Βάλτε το να καθίσει και να σκύψει το κεφάλι του μπροστά, ώστε το αίμα να τρέχει προς τα εμπρός. Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν παλαιότερα, μη βάζετε το παιδί να ξαπλώσει ή να έχει το κεφάλι του προς τα πίσω, γιατί έτσι το αίμα θα πηγαίνει στο στόμα του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ναυτία και εμετό.
  • Πιέστε με τον αντίχειρα και το δείχτη του χεριού σας το μαλακό τμήμα της μύτης, ασκώντας σταθερή πίεση για 10 λεπτά συνεχώς. Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το αφήσετε να πιέζει μόνο του την μύτη του. Συνήθως, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η ρινορραγία σταματάει.
  • Όταν σταματήσει η ρινορραγία, το παιδί δεν θα πρέπει να παίξει έντονα για περίπου δύο ώρες. Επίσης, δεν επιτρέπεται να πειράζει ή να φυσάει έντονα τη μύτη του για 1-2 ημέρες.

Ωστόσο, αν το αίμα δεν σταματήσει θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος,   αφού εξετάσει το παιδί και εντοπίσει την ακριβή θέση της ρινορραγίας, είναι πιθανόν να καυτηριάσει το αγγείο ή να τοποθετήσει μια ειδική γάζα στην μύτη του παιδιού, η οποία θα ασκεί πίεση στο αγγείο, για να σταματήσει να αιμορραγεί.

Επίσης, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον γιατρό σε περίπτωση που η μύτη του παιδιού αιμορραγεί ύστερα από κάποιο χτύπημα, ώστε να εξεταστεί για πιθανό κάταγμα, αλλά και σε περίπτωση που το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει.